Değerler Eğitimi Ocak Değeri: Sorumluluk

Değerler Eğitiminde bu ayın değeri Sorumluluk.

Sorumluluk Değeri ile ilgili olarak 1.sınıf öğretmenimiz Engin SARI'nın hazırlamış olduğu slayt gösterisi için kendisine teşekkür ediyor ve tüm öğrencilerimizin hazırlanan slayt gösterisini izlemesini tavsiye ediyoruz. Sorumluluklarımızı zamanında yerine getirebilmeyi temenni ediyoruz.

02.01.2023 417

YEDİEYLÜL İLKOKULU

"SORUMLULUK" DEĞERİ VELİ MEKTUBU

 Sayın velimiz,

Ocak ayında Değerler eğitimi programında "Sorumluluk" konusu işlenecektir. İlk olarak sorumluluk konusunu seçmekteki amacımız öğrencilerimizin planlı ders çalışma, ödev yapma, yaş gruplarına göre evdeki ve sınıf içi sorumluluklarını hatırlatmak, sorumluluk duygusunun sağlıklı, başarılı, çevresiyle uyumlu ve mutlu bir birey olabilmedeki önemini vurgulamaktır.

Ders yoğunluğunun artacağı, sınıf içindeki kuralların hatırlanacağı bu süreçte sorumluluk anlayışını öğrencilere benimsetebilmenin onların ileriki hayatlarını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz.

"Sorumluluk" değeri öğrencilerimizin kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, bir birey olarak toplumsal rollerini alabilmeleri için çok önemlidir. Sorumluluk, bireyin sosyal yaşama uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesidir. Ayrıca, bireyin kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerini üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarını sahiplenmesi anlamına da gelmektedir. Sorumluluk, doğuştan getirilen değil, sonradan öğrenilen davranışlardan oluşur. Sorumluluğu öğrenmek de tıpkı diğer becerileri öğrenmek gibidir. Kişi ne kadar çok denerse bu konuda o kadar çok başarılı olur.

Bu sebeple sınıflarımızda sorumluluk değeri ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılacaktır.

"İNSAN, SADECE SORUMLULUK ÜSTLENEREK, ZİHNİNİ SAĞLAM VE DENGELİ BİR ŞEKİLDE GELİŞTİREBİLİR."(JOHN DEWEY)

SİZLER ÇOCUKLARINIZIN SORUMLULUK BİLİNCİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN EVDE NELER YAPABİLİRSİNİZ?

  • Sorumluluk kazandırmanın en uygun olduğu belli bir yaş dönemi yoktur. Sorumluluk erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun görevler vermekle başlar.
  • Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar listesi hazırlayın. Üstlenmek istediği sorumlulukları, bu listeden seçmesine fırsat verin ve onun doğru kararlar verebileceğine olan güveninizi hissettirin.
  • • Çocuğunuza kazandırmak istediğiniz sorumluluk alanı ne olursa olsun mümkün olan en basit basamaktan başlayın. Bir yetişkin bile dağınık bir odaya girdiğinde nereden başlayacağını bilemeyebilir. Eğer çocuğunuzun odasını toplamasını istiyorsanız öncellikle yapacağı işleri basamaklandırın. Birinci basamak oyuncakları kutularına yerleştirmek, ikinci basamak kirli ve temiz çamaşırları ayırmak, kirlileri kirli sepetine, temizleri ait oldukları yerlere yerleştirmek olabilir.
  • • Onun adına düşünmek yerine kendi başına düşünmesine fırsat verin. Problemlerini kendisinin çözmesi için onu yönlendirin.
  • • Çocuğunuzun yapamadıklarına değil yaptıklarına odaklananın, olumlu geri bildirim verin.
  • Unutmayın aşırı koruyucu, otoriter veya çocuğun serbest bırakıldığı aile ortamlarında sorumluluk bilinci gelişmez. Anne babanın lider konumunda olduğu ve sorumluluğu evdeki tüm bireylerin paylaştığı demokratik aile ortamlarında, çocuk yaşayarak sorumluluk bilincini öğrenir.

Yapacağımız etkinliklerle çocuklara en önemli değerlerden biri olan sorumluluk değerini kazandırmaya çalışacağız. Bu süre içinde sizler de evde veya okul etkinliklerinde çocuğunuza destek olursanız başarıya kısa sürede ulaşırız.

Hepinize saygı, sevgi ve hoşgörü ile kuşatılmış bol sağlıklı günler diliyoruz.